Is make-up slecht voor je huid?

Veel mensen vragen vaak; met make-up wordt het toch alleen maar erger? Of; Is make up dragen wel goed voor je huid? Dus vandaag een blog over make-up en de effecten ervan op je huid.

Make-up is niet goed voor je huid. Zo, dat is eruit. Maar lang niet zo slecht als de zon. Met make-up is het namelijk zo simpel als dit; je smeert iets over je huid heen wat poriën dicht smeert en de huid minder goed laat ademen. Er is alleen een grote maar; wanneer je je huid goed reinigt voor en na make-up wordt het ‘slechte’ effect al stukken minder.

Dit is alleen waar het vaak fout gaat bij mensen; je make-up moet er namelijk ook áf. Wanneer je dit niet doet heeft dit een groot effect op je huid. Vaak wordt deze belangrijke stap ‘s avonds overgeslagen, juist de tijd dat je huid (en het hele lichaam) gaat herstellen.

 ‘Zo is de huid ’s nachts bijvoorbeeld met name bezig om zichzelf te vernieuwen. Het dragen van make-up kan dit proces tegenhouden, waardoor je je huid kunt beschadigen.’  Jeanette Graf, Dermatoloog

Ook make-up gaat ‘over de datum’

Wat ook belangrijk is; de houdbaarheidsdatum van je make-up producten. Producten die ‘over de datum’ zijn bevatten veel bacteriën. En voorbeeld is een mascara die je langer dan 3 maanden gebruikt of kwasten die je niet wekelijks schoonmaakt. Deze factoren zorgen ervoor dat producten een slechter effect hebben als je ze aanbrengt. Een ander voorbeeld is het opbrengen van make-up met vingers, dit is zeker geen probleem zolang je maar met schone handen te werk gaat.

SPF is misschien wel het belangrijkste onderdeel in je huidverzorgingsroutine

Maar make-up is niks vergeleken met de zon. SPF kan dagelijks, zomer of winter, opgesmeerd worden. Of de zon nu schijnt of niet UVA is namelijk het hele jaar rond aanwezig en wordt niet gestopt door wolken of glas. Deze straling dringt het diepste door in je huid.

‘’Tot wel 95 procent van de ultraviolette straling die het aardoppervlak bereikt, is UVA-straling. (…) UVA draagt ook bij aan de huidveroudering.’’ (overkanker.nl,2019)

Bron: beverlyhillsmd.com

UV straling breekt namelijk collageen af in je huid. Collageen zorgt voor cel vernieuwing. Het niveau van collageen in je huid neemt met de jaren natuurlijk af, door deze afname ontstaan rimpels. Dus; smeren is belangrijk! Wat ook handig is; in veel make-up producten en dagcrèmes zit tegenwoordig SPF, best of both worlds 😊

Dus; Ja make-up is niet het beste voor je huid maar met de juiste verzorging voor en vooral na het gebruik van make-up kan het zeker geen kwaad. De zon is een grotere schadelijke factor waar veel mensen geen rekening mee houden. Smeer dus altijd SPF na je dagcrème ook in de wintermaanden of koop producten waar al SPF in zit!

Ben je nou benieuwd naar wat werkt voor jouw huid of wil je meer advies?

Tijdens mijn behandelingen loop ik graag je huidtype door om je persoonlijke tips te geven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *